BOTOKS UYGULAMALARI
a- Botoks
Botoks nedir?
Bakteriden elde edilen toksindir ve bu toksinin küçük dozları kırışıklıkları gidermek ve yüzü gençleştirmek için kullanılır. Kırışıklıklar ve derideki çizgiler belli bir süre için botoks uygulamasıyla giderilmekte, daha genç ve pürüzsüz bir görünüm sağlanmaktadır. Genel olarak botoks, 4 veya 6 ay süresi boyunca etkili olur. Ancak botoksun etkisi, uygulamayı alan kişinin durumuna göre değişebilir. Yaş ve uygulamanın yapıldığı alan botoksun kalıcılığında etkili faktörlerdir. Kısa süren uygulamanın ardından; kişiler, birtakım tedbirler alındıktan ve doktor önerileri yerine getirildikten sonra, günlük hayatlarına hemen dönebilmektedir.
Botoksla Yüz Estetiği
Kasların kasılması yüz bölgesinde bazı deformasyonların meydana gelmesine neden olur: Kaz ayakları, kaş arasındaki çizgiler, burun yan duvarındaki çizgiler, dudak üzerindeki ince çizgiler, ağız çevresindeki kırışıklıklar ve boyun bölgesindeki kırışıklıklar. Bunlar kasların kasılmasıyla meydana gelen cilt değişiklikleridir. Bütün bu cilt sorunları, sizin kızgın, üzgün ya da yorgun görünmenize neden olmaktadır. Botoks sayesinde yüzün bu bölgelerinde bulunan mimik kaslarının geçici bir süreyle kasılması önlenir. Böylece daha dinç ve sağlıklı görünürsünüz.
Aşırı Terlemede Botoks
Bazı insanlar, farklı nedenlerden dolayı aşırı terleme problemiyle karşılaşmaktadır. Özellikle el, ayak ve koltuk altı bölgesindeki terlemeler botoks uygulaması ile bir süreliğine yok edilir. Uygulamadan önce anestezik krem ile ter bezlerinin bulunduğu bölge hissizleştirilerek botoks uygulanır.
Minimal Botoks
Uygulanan botoks tedavisi, yüz kaslarının çalışmasını engeller, kırışıklıkları azaltır ve kazayağı görünümünü yok eder. Minimal botoks, yüzün her bölgesine uygulanmaz sadece gerekli görülen yerlere uygulanır. Bunun nedeni, yüzde donuk bir ifadenin ortaya çıkmasını engellemektir. Böylece yaşınıza ve doğal mimik hareketlerinize uygun bir işlem gerçekleşmiş olur. Bu uygulama da kişiye özeldir. Uygulamayı alan kişinin cilt yapısı, yaşı, mimikleri dikkate alınarak tedavi planı oluşturulur.
Önleyici Botoks
Genç yaşlarda yapılan önleyici botoks, yaşlanma etkisinden korunmayı sağlar. Bu yaşlarda yapılan uygulamanın faydası fazladır. Yaşlanma etkilerini geciktiren önleyici botoks, daha kırışıklıklar oluşmaya başlamadan alınan bir tedbirdir ve böylece ileriki yaşlarda ortaya çıkacak olan kırışıklıklar geciktirilir. Uygulama minimal dozlarla yapılır. Yaşlanma belirtisi görülmediği için normal dozlardan çok daha az etken madde kullanılır.
Masseter Botoks
Bu botoks türünde, masseter kasının bulunduğu yer olan yüzün alt kısmında yer alan kare şeklindeki görüntü küçültülür ve daha orantılı bir hale getirilir. Yüzün erkeksi ve sert görünmesine yol açan bu durum ortadan kaldırılarak yüz yeniden şekillendirilir. Yüz şekli yuvarlak ve kare olanlar, daha çekici görünmek üzere bu botoks türünü alırlar.
Nefertiti Botoks
Bu botoksta uzun boyun ve belirgin çene hattı elde edilir. Nefertitibotoks ile çene şekillendirilir, boyun çizgisi yumuşar ve gençleşme elde edilir. Uygulama ile sarkan deri toparlanır, sıkıştırılır, pürüzsüz bir cilt ve gerginlik elde edilir.
Erkekler İçin Botoks
Son dönemlerde erkekler de botoks uygulaması yaptırmaktadır. Kas yapısı kadınlara göre farklı olan erkeklerde uygulama daha özel kriterler dikkate alınarak yapılır. Yüzdeki kırışıklıklar, bitkin, yorgun, üzgün ve kaygılı görünmeye sebep olan ifade ortadan kaldırılır. Daha çekici ve genç görünmek isteyen erkekler için botoks önerilmektedir.
Diş Gıcırdatma İçin Botoks
Diş gıcırdatma sorunlarını ortadan kaldıran botoks ile çene ve baş ağrısı giderilmekte, çene görünümü yumuşatılmaktadır. Bunun için çeneyi hareket ettiren masseter kasına enjekte edilen botoks, istemsiz bir şekilde gerçekleşen diş gıcırdatmalarını ortadan kaldırmaktadır. Böylece diş gıcırdatmaya ve çeneyi sıkmaya bağlı olarak diş yüzeyinde oluşan hasarlarda önlenmiş olur.
b- Koltukaltı Botoks
Koltukaltı botoksu nedir?
Koltuk altı terlemesinin sebebi, o bölgeyi uyaran sempatik sinir sistemindeki aşırı uyarılmadır. Koltuk altı terlemesi yaşayan kişiler kimi zaman avuç içi terlemesi ve ayak tabanı terlemeleri de yaşayabilir. Terleme sorunu, genellikle ergenlik çağında başlamaktadır ve bu sorun, bireysel ve sosyal hayatı da etkilemektedir.Tıbbın pek çok alanında kullanılan botoks, kolay uygulanabilirliğiyle de koltukaltı terleme tedavisinde ön plana çıkmaktadır.
Koltukaltı Botoks Nasıl Yapılır?
Koltukaltı terleme karşıtı botoks uygulaması öncesinde lokal anestezik krem sürülür. Ortalama 30 dakika bekledikten sonra deride uyuşma sağlanır ve işlem acısız olarak gerçekleştirilir.Koltukaltında belirlenen bölgelerde deri altına ince iğneler yardımıyla botoks verilir. İşlem ortalama 10 dakika sürer. Uygulamanın ardından sosyal hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Uygulama, 3- 5 gün içinde etkisini göstermeye başlar ve tam etkisini 15 gün içinde gösterir. Terlemenin devam etmesi durumunda, ilave dozlarda botoks yapılabilir.
Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botoksun etkinliği diğer estetik işlemlerde olduğu gibi ortalama 6 aydır. Bu süre kişinin metabolizmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Koltukaltı Botoksu Kimlere Yapılabilir?
Terleme karşıtı botoks uygulamasını 18 yaşından büyük ve herhangi bir sağlık engeli olmayan herkes alabilir. Ancak hamile kadınlar, emzirenler ve sinir sistemi ve kas hastalığı olanlara bu tedavi yapılmaz.
Koltukaltı Botoksunun Yan Etkisi Var mıdır?
Uygulamanın bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak uygulama bölgesinde küçük morluk ve kızarıklıklar olabilir. Uygulama ile koltuk altı ter bezlerinin çalışmasını yavaşlatılır.
Koltukaltındaki Terlemenin Engellenmesi Vücuda Zarar Verir mi?
Terlemeyle vücut ısısı düzenlenir ancak terlemeyle birlikte salgılanan maddeler kötü bir koku yayılmasına yol açar. Koltuk altı bezlerine yapılan botoks, vücut için herhangi bir soruna yol açmaz.
Aşırı Terlemenin Psikolojik Etkileri
Aşırı terleme, günümüzde sıkça rastlanan sorunlardan biridir. Neredeyse her dört kişiden birinde rahatsız edici düzeyde terleme görülür. Koltuk altı dışında avuç içlerinde ve ayak tabanlarında da aşırı terleme söz konusu olabilir. Aşırı terlemeye heyecan, stres, üzüntü ve kaygı gibi psikolojik faktörler de neden olabilir. Kişi, yaşadığı heyecana bağlı olarak terlediğinde etrafa kötü koku salgıladığı için kendisini rahatsız hissedebilir. Ayrıca, terleme kıyafetlerin ıslanmasına ve lekelenmesine yol açar. Ayakta meydana gelen terleme de kötü bir kokuya neden olur. Bütün bunlar da kişinin psikolojisini olumsuz olarak etkiler.
Aşırı Terlemenin Altında Yatan Nedenler Nelerdir?
Aşırı terleme vakalarında, ter bezlerinde ve terlemeyi uyaran sinir sisteminde sorun olduğu düşünülmektedir. Botoks tedavisine başlanmadan önce kişinin terlemeye neden olan bir rahatsızlığının olup olmadığı araştırılmalıdır. Hormonal bozukluklar ya da tiroit bezindeki sorunlar terleme şikayetlerine neden olabilir veya terlemeyi artırabilir. Gerekli tetkikler ve incelemeler yapıldıktan sonra eğer aşırı terlemeye neden olan organik veya metabolik bir hastalık yoksa botoks tedavisi tercih edilebilir.
Aşırı Terlemede Cerrahi Yöntemler
Aşırı terleme şikayetleri için bazı cerrahi yöntemler de kullanılabilir. Bunlar arasında en çok kullanılan sempatektomi denilen bir ameliyat yöntemidir. Bu cerrahi operasyonla koltuk altı bölgesinde terleme iletisi sağlayan sinirler inaktif hale getirilir. Bu operasyonlar açık ya da kapalı ameliyat teknikleri ile yapılabilir. Kapalı ameliyat endoskopi cihazı ile gerçekleştirilir. Bir diğer cerrahi yöntemse koltuk altındaki ter bezlerinin çıkarılmasıdır. Ancak bu da belirgin bir yara izine yol açar. Botoks tedavisi cerrahi çözümlere göre çok daha kolay ve pratik bir yöntemdir. Kesi ve yara izi ve herhangi bir cerrahi işlem olmadığı için en fazla tercih edilen tedavidir.
c-Masseterbotoks
Masseter Botoks nedir?
Masseter kasına yapılan botoks işlemi olup özellikle bruksizm denilen diş sıkma, gece uyurken diş gıcırdatma problemini çözmek için tedavi amacı ile yapılır. Ayrıca yüzün alt kısmına çene yanlarında oluşan kare görünümü de düzeltir ve yüzü inceltir. Alternatif bir tedavi şekli olan masseterbotoks, uzun süreli olarak etkisini gösterir. Masseter kasındaki orantısız büyüklük, kadınların daha erkeksi görünmesine neden olur. Çenede, çiğneme kaslarının olduğu yerlere uygulama yapılarak bu kasların büyümüş hacmi küçültülerek, o bölgede bir incelme elde edilir ve yüzle daha uyumlu hale gelmesi sağlanır. Uygulama yapılan hastalarda aynı zamanda psikolojik bir rahatlık da sağlanır. Özellikle uykuda diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı olarak diş yüzeylerinde oluşan aşınma ve kırılmaların önüne geçilir,ayrıca diş sıkmaya bağlı olarak çene ekleminde oluşan ağrı da giderilir.
Masseter Kası Nedir?
Masseter kası, yüzün alt bölümünde bulunur. Çene kası olarak da bilinen masseter kası, bazı alışkanlıklardan dolayı genişleyebilir. Çok sakız çiğneyen, sert maddeleri, sert eti çiğneyerek yiyenlerin masseter kası genişler ve büyür. Masseter kasındaki büyüme daha çok bu kası sıkarak diş gıcırdatma sonucu oluşabilir. Stresten dolayı dişlerin gıcırdatılması (bruksizm) de masseter kaslarının genişlemesine neden olur.
MasseterBotoks ile Yüzünüz Nasıl Şekillenir?
Yüz bölgesini revize eden bir enjeksiyon yöntemi olan masseterbotoks ile, ideal çene şekline kavuşmanız mümkündür. Kadınlar ile erkekler arasındaki yüz görünümündeki fark, çene şekliyle daha belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Kare veya dörtgen yüz şekli daha çok erkeklerde görülür ve kadınlarda bulunması durumunda erkeksi bir görünüm oluşturarak estetik bir soruna yol açar. Bu yüz şekline sahip olan kadınlardaha çekici bir görünüme sahip olmak için masseterbotoks uygulamasını tercih edebilir.Masseterbotoks en kolay ve ağrısız ameliyatsız estetik yöntemlerinden biridir. Botoks uygulaması ile yüzünüz yeniden şekillenir. İşlem sonrasına da herhangi bir kızarma veya morarma olmaz ve hemen günlük yaşama dönülebilir.
Neden V Hattı Botoksu?
Bu botoks uygulaması ile yüzünüzün kazandığı V şekliyle daha zarif ve ince bir yüz hattına sahip olursunuz. MasseterReduction ya da V-lineBotoksu olarak da bilinen uygulama, yuvarlak ve kare yüz şekillerini üçgen, oval veya kalp şeklinde revize etmek için kullanılır. Aşırı büyümüş ve sertleşmiş olan masseter kasına yaptığımız botoks uygulaması ile bu kas artık güçlü bir şekilde kasılamaz ve giderek zayıflar. Ayrıca masseter kasındaki zayıflama ve incelme ile yüz incelir ve kare görünüm giderilir. Daha ince ve oval, kadınsı yüz hatları elde edilebilir.
Uygulama Nasıl Yapılır, Yan Etkisi Var mıdır?
Ameliyatsız bir uygulama olan masseterbotoksun sonucunda herhangi bir yan etki oluşmaz. Uygulamayı alanlar; ağrı, yanma, morluk ya da kızarma gibi şikayetler yaşamaz. Kısa bir sürede gerçekleşen uygulama, günlük hayatınıza kaldığınız yerden devam etmenize engel olmaz. Uygulama esnasında botoks, direkt olarak masseter kasına enjekte edilir. İşlem en fazla 10 dakika sürer. İsteyen hastalar için anestezik krem kullanılabilir. Tüm sağlık tedbirleri alınarak yapılan uygulamada enfeksiyon riski de yoktur. Uygulamayı alan kişilerin masseter kası, 1 hafta içinde yumuşar ve 6 haftanın ardından yeni çene şekli belirginlik kazanmaya başlar. Uygulamanın etkisi, 6 ay sürer. Ancak 2 ya da 3 uygulama alan kadınların çenelerinde uzun süreli değişiklikler görülür. Masseterbotoks uygulamasıyla daha simetrik ve estetik bir yüz şekline kavuşabilirsiniz.
MasseterBotoks Uygulamasının Avantajları
Masseterbotoks uygulamasının pek çok avantajı vardır. Yüz hattında belirgin bir incelmenin görüldüğü uygulamada kesi, yara izi ve dikiş yoktur. Ağrısız işlem olan bu uygulama sonucunda yüzünüzde uzun süreli bir biçimlenme sağlanır.
d- Migren botoksu
Migren botoksu nedir?
Bu uygulamanın, migren türündeki baş ağrıları için faydalı bir tedavi olduğu ispatlanmıştır.
Kronikleşmiş migren; bazen 3 aydan daha uzun sürmekte, ayda 15 gün ya da daha sık aralıklarla ortaya çıkmakta ve bazı hastalarda bulantı, kusma, ses ve ışığa karşı hassasiyet görülmektedir. İlaç kullanımıyla yapılan tedavilerin yanı sıra kronikleşmiş migreni olan hastalarda migren botoksu yapılmakta ve hastalar bu tedaviden önemli ölçüde fayda görmektedir.
Migren Hastalığının Belirtileri
Migren hastalığının farklı belirtileri vardır. Bu belirtiler, her hastada aynı biçimde görülmeyebilir; ancak genel olarak migren hastaları bu belirtilerin birkaçından şikayet eder. Migren belirtileri arasında: 4-12 saat sürebilen ataklarla başlaması, zonklayıcı tarzda ağrı, bulantı ve kusmanın eşlik ettiği ışık ve ses hassasiyeti bulunur. Bütün bu rahatsızlıklar migren çeşitlerinde farklı şekillerde görülebilir. Meydana gelme biçimlerine göre migren aurasız ve auralı migren olmak üzere iki çeşittir. Bütün migrenlerin ortalama %10’u auralıdır. Auralı olanlar daha şiddetlidir ve çoğu zaman nörolojik belirtiler eşlik eder.
Aura Ne Anlama Gelir?
“Ön belirti” olarak açıklanabilen aura, hastalığın görme duyusuyla ilgili etkilerini içermektedir. Hastaların büyük kısmı aurasız ataklar yaşar. Auralı hastalarda ağrı öncesinde veya sonrasında nörolojik semptomlar görülebilir. Auralı ataklarda hastalar daha çok dokunma hislerinde güçsüzlük gibi duyusal bozukluklar, konuşma bozukluğu, görme bozuklukları, uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler gösterebilirler. Ağrı başlamadan evvel hasta, genel olarak 15 ile 45 dakika boyunca parlak ışık, zikzak çizgi görür, görme duyusu bulanıklaşır, belli bir alanda görme kaybı meydana gelir. Bazı hastalarda kol ve bacak uyuşması, baş dönmesi, konuşma bozuklukları da görülebilir. Bunlar, 20 ya da 30 dakika sürer ve sonra baş ağrısı başlar.
Migreni Etkileyen Sebepler Nedir?
Migreni harekete geçiren bazı sebepler vardır. Bu sebeplerin bir bölümü önlenebilir, bundan dolayı hasta sebepleri saptarsa atakları da önlemiş olur. Bazı yiyecekler, migreni tetikleyebilir. Çikolata, kabuklu yemiş, baharatlı yiyecekler, deniz ürünleri, aspartam katkılı yiyecekler, peynir, salam, sucuk, sosis, bazı hastalarda da meyve ve sebzeler migreni tetikleyebilir. Ancak her hastada aynı yiyecekler, aynı etkiye sahip değildir. Bunların yanı sıra;stres, uyku düzensizliği, yüksek ses, kadınlarda regl dönemi, endişe, anksiyete, depresyon, doğum kontrol haplarımigreni tetikleyen etkenler arasında sayılabilir.
Migren Botoksu
Migren hastalarının hayat kalitesi düşer, günlük aktivitelerinde sorun yaşarlar. Bu tedavi, yüz kırışıklığı için botoks yaptıran hastaların migren belirtilerinin azaldığını hissetmesi üzerine kullanılmaya başlanmıştır. Migren hastaları yıllardan beri ilaç tedavisi görmektedir ama son dönemlerde botoks tedavisi de tercih edilmeye başlanmıştır.Uygulama; baş, yüz ve boyundaki bazı kaslara yapılan toksin enjeksiyonuyla gerçekleşmektedir. Ancak bütün migren hastalarında botoks tedavisi kullanılmamaktadır. Botoks tedavisinin uygulanabilmesi için hastanın kronik migren hastası olması lazımdır. İlaçların fayda vermediği ya da az fayda verdiği hastalarda botoksun etkili olduğu görülmüştür. Migren için yapılan botoks, koruyucu bir tedavidir. Migrenbotoksuyla hastaların sinir sonlanma bölgelerindeki bazı nörotansmitterlerin salınımı engellenmiş ve bu yolla inflamatuvar ağrılar azalmıştır. Uygulamanın etkisi 3 ya da 4 ay sürer ve sonrasında tekrarlanması gerekir.
e-Avuç içi ve ayak tabanı botoksu
Avuç içi ve ayak tabanı botoksu nedir?
Bu uygulama, aşırı derecede terleyen ve bundan rahatsız olan kişiler için geliştirilen etkili bir tedavidir. Fizyolojik açıdan terleme; vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlamaktadır. Bütün sağlıklı insanlarda, vücut fizyolojik bir işlev olarak terleme faaliyetini gerçekleştirir. Genel olarak; koltuk altı, el ayak ve avuç içleri vücudun en çok terleyen bölgeleri arasında yer alır. Avuç içi ve ayak tabanı botoks tedavisi, bütün bu sorunların giderilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Avuç İçi ve Ayak Tabanı Botoks Uygulaması
Son yıllarda, aşırı terleme sorunu yaşayan pek çok kişinin tercih ettiği botoks tedavisi, aşırı terleme için etkili bir çözüm yoludur.Aşırı terlemeye neden olan ana faktör, ter bezlerinin fazla çalışmasıdır. Özellikle sürekli kullanılan uzuvlardan biri olan elin iç kısmının çokça terlemesi, yaşamın da konforsuz bir hal almasına yol açar. Bunun dışında el kadar olmasa da ayak tabanının da terlemesi kişinin sosyal ve bireysel yaşamına olumsuz olarak etki eder. Botoks, el ve ayak terlemesinde başvurulabilecek en pratik tedavi yöntemi olarak dikkat çeker.Uygulamanın herhangi bir yan etkisi veya zararı yoktur. Ayrıca kişide fiziksel ve ruhsal rahatlama sağlar ve sosyal ilişkilerde kişinin daha özgüvenli olmasına destek olur.Pratik bir uygulama olan avuç içi ve ayak tabanı botoks uygulaması kişi için ağrılı bir yöntem olduğu için pratikte uygulaması biraz kısıtlıdır. Bu bölgelere uygulanan botokstan sonra kişi yaşamını daha konforlu bir şekilde sürdürebilir. Botoks uygulaması, aşırı terleyen avuç içi ve ayak tabanına bir miktar botulinum toksin enjekte edilerek yapılır. Bu ilaç, ter bezlerinin geçici bir süreyle çalışmasını engeller ve aşırı terleme olan bölgelerde bu sorunu ortadan kaldırır.
Botoksun Kişiye Sağladığı Faydalar
Uygulanan botoksun faydaları arasında: aşırı terlemeyle oluşan kötü koku sona ermesi, kişinin daha özgür bir şekilde el temasında bulunabilmesi, aşırı terlemenin ortadan kalkması ve ayaklarda mantar hastalıkların oluşmasını önlenmesi sayılabilir.
Botoksla Terleme Tedavisi
Uygulamaya başlamadan önce hastanın aşırı terleyen bölgelerine iyot-nişasta testi yapılır. Bu testle,terlemeye neden olan etkin alanları tespit edilir. Uygulamaya başlanmadan önce el içi ve ayak tabanında ağrı oluşabileceğinden uygulamadan önce bölgesel anestezi gerçekleştirilir. Avuç içi veayak tabanı için 30 dakika süren botoks uygulamasının hemen ardından kişi normal hayatına dönebilir.Uygulama, en fazla 7 gün içerisinde etkisini gösterir ve bu etki 3- 6 ay boyunca devam eder. Tedavi genellikle terlemenin en fazla yaşandığı aylarolanyaz mevsiminde yapılır. Yılda 2 veya3 kez yapılabilir.