LAZER UYGULAMALARI

a- Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer epilasyon, istenmeyen kılların lazer ışınları yardımı ile yok edilmesidir. Belli bir dalga uzunluğundaki yoğun ışık toplulukları olan lazer ışınları ile istenmeyen kılların köklerinde hasar oluşturarak kıl kökleri zayıflaması sağlanır ve gücünü kaybederek kalıcı olarak yok edilir.

 

Lazer Epilasyon Cihazları

Alexandrite lazer; 755 nm dalga boyuna sahiptir. Koyu renk kıl köklerinde başarılıdır ancak ince kıllarda etkisi zayıftır. Yüz bölgesinde ise önerilmemektedir. Ayrıca erkek sırtı gibi kılların biraz daha derinde olduğu bölgelerde etkisi zayıftır.

Diodlazer; 810 nm dalga boyuna sahiptir. İnce tüylerde diğer lazerlerden daha başarılıdır. Aynı zamanda erkek sırtı ve kol gibi bölgelerde etkinliği çok iyidir. İlk jenerasyonları çok ağrılı olan diodlazerlerde yeni nesillerde buz başlık ve yüksek frekans- düşük akım (ütüleme lazer) denilen uygulamalar ile ağrı en aza inmiştir.

Nd-Yaglazer; 1064 nm dalga boyu kullanılan lazerdir. Bu dalga boyu aslında vasküler lazer dalga boyudur. Yani varis ve damarsal lezyonlarda etkindir. Daha derin yerleşimli kıllarda tercih edilir fakat ağrısı fazladır. Lazer epilasyon amaçlı kullanımı gittikçe daralmaktadır.

Lazer Epilasyon Hangi Tip Kıllarda Etkilidir?

Kıllar ne kadar sert, kalın ve rengi ne kadar koyu ise lazer epilasyon o kadar etkili olur. Bununla birlikte cilt rengi ne kadar açıksa etkinlik o kadar artmaktadır. Yani siyah kıl açık ten lazer epilasyon için en idealidir. Kıl ne kadar zayıf ve rengi açık olursa lazer epilasyonun başarı derecesi o kadar azalır. Tüylerde ise yani kıl kökü çok zayıf olan ve yumuşak açık renk- sarı kıllarda lazer epilasyon başarısı çok azdır.

Lazer EpilasyonHangi Bölgelere Uygulanabilir?

İstenmeyen kılların olduğu tüm bölgelerde lazer epilasyon uygulanabilir: Kol altı, Bacak, Genital bölge, Yüz, Dekolte ve Göbek vs.

Lazer Epilasyon Kimlere Yapılır?

Lazer epilasyon yapmaya engel bir deri hastalığı olanlar ve hamileler dışında herkese yapılabilir. Deri enfeksiyonları, uçuk gibi durumlarda da hastalık geçene kadar lazer epilasyon yapılmamalıdır. Ergenlikten itibaren lazer epilasyon yapılabilir. Özellikle kız çocuklarında lazer epilasyon için 18 yaşını doldurması gerekli değildir. Kıllar olgunlaşmış ise yapılabilir.

Lazer Epilasyon Kaç Seans Yaptırılması Gerekir?

Seans sayısı kişiden kişiye göre değişmektedir. Belirleyici bazı unsurlar vardır: uygulama yapılan bölge, kılın yapısı, rengi ve kalınlığı, uygulama yapılacak olan hastanın ten rengi seans sayısını etkileyen faktörlerdir.Yüz bölgesinde seans sayıları özellikle kıllar inceldikten sonra artabilir. Koyu kıllarda ortalama 4 veya 6 seans yeterli olmaktadır.

Lazer Epilasyon Zararlı Mıdır?

Lazer epilasyon uygulamasının sağlık açısından bir zararı ve riski yoktur. Çünkü lazer yoğunlaştırılmış bir ışıktır ve ışığın indiği dalga boyu lazer epilasyon cihazlarında sadece kıl köküne odaklıdır. Lazer ışını iyonize bir radyasyon değildir yani röntgen ışını veya tomografi gibi hücrede zararlı etki yaratma ihtimali yoktur.Isıya dönüşerek etki eder ve milisaniyeler içinde dokuda emilerek soğur. Bundan dolayı kısa ve uzun dönemde hücre üzerinde olumsuz etkisi yoktur. Sadece uygulama sırasında deriden geçerken lazer ışınları deriyi yakabilir, bu da geçici bir yan etkidir.

Lazer Epilasyon Yan Etkileri Nelerdir?

Lazer epilasyon uygulamasının yan etkileri, deri üzerinde oluşabilecek olan 1. veya 2. derece yanıklardır. Bunlarda genelde uygulama hatası veya uygun olmayan cihazlar ile yapılan uygulamalara bağlıdır. Uygulama yapılan alanda birkaç saat sürebilen kızarıklıklar olması oldukça normaldir. Bazen de özellikle sırt bölgesinde deride enfeksiyon gibi istenmeyen yan etkiler olabilir.

Lazer Epilasyon Yapılacak Yeri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Öncelikle bu alanda tecrübeli ve doktor kliniklerini tercih etmelisiniz. Çünkü, ticari kaygılar ile açılan, sağlıksız koşullarda ve uygun olmayan cihazlarla ve yetkisiz kişiler tarafından yapılan uygulamalar sonucunda istenmeyen komplikasyonlar, kalıcı yanıklar ve renk değişiklikleri gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca işlemin başarılı olmayışı ile zaman, sağlık ve para kaybı oluşabilmektedir.