SAÇ EKİMİ

Saç Dökülmesi Nedir?

Günlük doğal saç dökülmesi sayısı 100 olarak kabul edilir. Ancak 100 kadar saçtan fazlasını bir gün içerisinde kaybetmek ve bu durumun dikkat çekecek seviyeye gelmesi saç dökülmesi problemi haline gelir. Saç tellerinin doğal bir döngüsü vardır. Bu döngüde saç teli çıkar, uzar, dinlenme durumuna geçer ve sonrasında kökle bağlantısı kesilir ve dökülür. Sağlıklı bir saç kökünde yaşanan bu döngü esnasında, daha kökten ayrılma gerçekleşmeden önce yerine yenisi gelmiş olur. Dökülmenin hemen ardından yeni saç uzar. Her saç kökümüzün döngüsü farklı zamanlarda başlayıp bittiği için biz bu normal dökülmeleri çoğu zaman fark etmeyiz bile. Ancak bu döngü esnasında bazı etkenler yeni saç çıkışını engeller ise saçta yer yer ya da genel olarak tamamında bir seyrelme ve açılma görülür.

Saç Dökülmelerinin Sebepleri Nelerdir?

Saç dökülmelerinin sebepleri çok çeşitlidir. Stres, ani üzüntü, dengesiz ve yetersiz beslenme, bilinçsizce yapılan diyetler, kötü hava şartları, hamilelik ve doğum, saçkıran gibi saç kaybına sebebiyet veren hastalıklar bu sebeplerden yalnızca bir kaçıdır. Saç dökülmelerini gidermek için ilk yapılması gereken, saç dökülmesinin sebebini saptamaktır. Sebebi anlaşıldığında saç dökülmesiyle ilgili uygulanacak tedavi yöntemine de kolaylıkla karar verilir. Bu sebebi saptamak için ise öncelikle uzman bir hekimle mutlaka görüşülmelidir.Doktor kontrolünde sebebi belirlenmiş bir saç dökülmesi durumu, öncelikle sebebi ortadan kaldırılarak tedavi edilmeye başlanır. Öncelikle saç dökülmesine sebebiyet veren faktör tedavi edilir. Sonrasında da saç kökleri beslenip tedavi edilerek saç döngüsünün sağlıklı bir şekilde işlemesi sağlanır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Erkek tipi saç dökülmesi ailesinde süregelen kellik bulunan kişilerin soya çekiminden kaynaklanan saç dökülmesi tipidir. Erkek tipi saç dökülmeleri ilk olarak başın tepe kısmında zayıflama ve küçük açılmalarla başlar. Bu aşamada hastanın tepesindeki saçlar tüy görünümü alır. Daha sonra alın kısmında geriye doğru çekilmeler gözlenir ve son safhada tepedeki açıklıkla alındaki çekilme birleşerek tam bir kellik tablosu ortaya çıkarır.Erkek tipi saç dökülmelerinin önüne geçmek için saç bakım yöntemleri uygulanabilir. Uygulanan saç bakım yöntemlerinde başarı oranı genelde yüksek olur ancak yeni saç çıkışı çok mümkün olmayacağından, sadece kelliği ertelemekle kalır.Erkek tipi saç dökülmelerinde bölgesel olarak farklı zamanlarda yapılacak saç ekimleri kişinin görüntüsünü fazla bozmadan yeni saçlarına kavuşmasına yardımcı olur. Bu tip saç dökülmeleri erkeklerin olduğu kadar kadınlarında başına gelebilir. Bu durumda kadınlar da rahatlıkla saç ekimi yaptırabilirler. Kadınlar tıraşsız saç ekimi yaptırabileceklerinden dolayı görüntü itibariyle de erkeklere göre daha avantajlı olacaklardır.

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi saç dökülme problemi ve kellik yaşayan kişilerin ense bölgelerinden alınan saç köklerinin problemli alana nakledilmesi işlemidir. Saç ekiminde nakledilecek kökler sağlıklı ve dökülme ihtimali olmayan güçlü kökler arasından seçilir. Saç dökülmesinden dolayı açılmalar ve seyrelmeler yaşayan kişilerin de uygulatabilecekleri güvenli bir yöntemdir. Yani saç ekimi yaptıracak kişinin tamamen kel olmasına gerek yoktur.Saç ekimiyle nakledilen köklerde yeniden dökülme yaşanması söz konusu olmaz. Saç ekimiyle kişiler eski hatta eskisinden daha güçlü ve sağlıklı saçlara 6 ay gibi kısa bir sürede kavuşurlar.Saç ekimi uzman hekimler ve ekipleri tarafından uygulanan tıbbi bir operasyondur. Ayrıca saç ekimi yüksek hassasiyet ve titizlikle yapılmalıdır. Operasyon sırasında yapılabilecek hatalar hastanın görüntüsü açısından olumsuzluklara sebebiyet verebilir. Ancak saç ekimi sonrası restorasyon işlemi yapılır ise düzeltmeler sağlanabilir.

Saç Ekimi Kimlere Uygulanabilir?

Saç ekimi cinsiyet ayrımı yapılmaksızın saç dökülme problemi yaşayan erkek ve kadın hastalara uygulanabilir. Saç ekiminden önce yapılan testler ve analizlerde bir engel görülmediği takdirde hemen uygulanabilecek bir operasyondur.Saç ekimi yaptırmak isteyen onkoloji hastalarının öncelikle kanser tedavilerinin bitmesi şart koşulur. Kanser tedavisi sürerken aynı zamanda saç ekimi yapılamaz.Şeker hastalarında da saç ekimi uygulanırken çok dikkat edilmelidir. Operasyon esnasında deriye kanalcıklar açılırken ve donör bölgeden saç kökü alınırken ortaya çıkabilecek kanamalar risk faktörü oluşturabilir.Saç ekimi sırasında saç derisine uygulanan solüsyonun içeriğindeki maddelere karşı alerjisi olan kişilere de saç ekimi uygulanmaz ya da dikkatle uygulanır. Hastanın saçlı bölgesinde ya da vücudunun diğer bölümlerinde nakil yapılabilecek sağlıklı kök bulunmuyorsa bu hastalarda saç ekimi yapılması söz konusu olamaz. Çünkü saç ekimi sadece kişinin kendi vücut kıllarından yapılabilen bir işlemdir.

Saç Ekimi Öncesinde Yapılması Gereken Şeyler Var mıdır?

Düzenli spor yapan kişilerin sporlarına saç ekiminden 1 hafta önce ara vermeleri gerekir. Spor aktiviteleri kanakışını hızlandırdığı için saç ekimi esnasındaki kanama riskini artırır. Aynı şekilde spora ara verilen zamanlar içerisinde cinsel ilişkiye de aynı sebeplerden dolayı ara verilmelidir. Bunlara ek olarak kan sulandırıcı ilaç kullanılıyor ise doktoruna danışarak ara vermek gerekir.Saç ekimi öncesinde 1 hafta süreyle sigara ve alkolü bırakmanın da operasyonun başarısı oranı açısından büyük olumlu etkisi olacaktır.Saç ekiminden önce mutlaka yapılması gereken testler de yapılmalıdır.

 

Saç Ekimi Nerede Yaptırılmalıdır?

Günümüzde pek çok yerde saç ekimi merkezi bulunmaktadır. Saç ekimi yapılacak merkezin Sağlık Bakanlığının onaylayacağı özelliklere sahip olmalıdır, Saç ekiminde uzman hekimin özellikleri de en az saç ekim merkezinin özellikleri kadar önemlidir.

 

 

SaçEkiminde FUT ve FUE Yöntemleri Arasında Ne Fark Vardır?

Saç ekimi dediğimizde karşımıza iki ana yöntem çıkmaktadır: FUT (FollicularUnitTransplantation) ve FUE (FollicularUnitEkstraction). FUT yönteminde saç kökleri bir şerit halinde donör bölgeden alınır ve yine şerit şeklinde nakledilir. Bu işlem sırasında ense yani donör bölgede dikiş gerektiren bir kesi açılır. Bu durumda da saç kökü alınan bölgede yara izi kalmasıkaçınılmazdır. Saç ekimi yapılacak bölgede ise kökler alındıkları gibi şerit şeklinde nakledildiğinden saç sıklığı ayarlanmasında ve ön saç çizgisi belirlenmesinde sorunlar çıkabilir. Bu da saç ekimi sonucunun doğallıktan uzak olmasına neden olabilir. Buözelliklerinden ve risklerinden dolayı FUT yöntemi artık neredeyse hiç kullanılmaz. Onun yerine saç köklerinin tek tek nakledildiği FUE yöntemi uygulanmaktadır. FUE yönteminde greftlerdonör bölgeden tek tek alınır ve en sağlıklıları seçilerek nakledilir. Nakil işlemi de tek tek yapıldığı için FUE yöntemi uzun zaman alan bir yöntemdir.

 

 

Saç Ekimi Nasıl Uygulanır?

Saç ekimi uygulanmadan önce hastayla bir ön görüşme ve muayene gerçekleştirilir. Bu görüşmede hastanın saç analizi ve bazı kan testleri yapılır. Bunların sonucunda hastaya saç ekimi için uygunluk verilir.Saç ekimi yapılırken öncelikle hastanın ön saç çizgisi çizilir daha sonra da hangi bölgeye ne kadar greft ekileceği, hangi bölgeden ne kadar greft alınacağını gösteren bazı çizimler yapılır. Bu belirlemelerin ardından hastaya lokal anestezi uygulanır ve greft alımına başlanır. Greftler tek tek alınarak özel bir düzleme dizilir. Daha sonra ekim işlemi için yetersiz olduğu düşünülen greftler elenir. Bu sonrasında ekim yapılacak bölgede minik kanalcıklar açılır. Bu kanallar tam da greftleri sığacağı büyüklüktedir. Bu durum greftlerin tutunmasını da kolaylaştırır.

 

 

Saç Ekiminde Ön Saç Çizgisinin Önemi Nedir?

Saç ekimi pek çok yönüyle dikkat ve titizlik gerektiren bir operasyondur. En çok dikkat gerektiren konulardan biri ön saç çizgisidir.Ön saç çizgisi kişinin yüz ifadesini ve göründüğü yaşı büyük ölçüde etkileyen bir faktör olduğundan bu çizgi uygun bir şekilde belirlenmelidir.

 

 

Vücut Kılından Saç Ekimi Yapılır mı?

Diğer vücut kıllarından da saç ekimi yapılabilir ancak bu tip saç ekimlerinin ne kadar etkin olduğu tartışılır. Saç ekimi işleminde greftler genelde ense bölgesinden alınır. Ensebölgesinde yeterince donör bulunmadığı takdirde sakal, göğüs ve bacak bölgesinde donör özelliklere sahip greftler var mı diye bakılır. Ancak bu bölgelerdeki kılların yapıları saç tellerine göre farklılık gösterir.Vücudun diğer bölgelerindeki kıllar saç teli gibi uzamaz sadece belli bir seviyeye kadar uzar ve durur. Bu durumda uzun saç kullanacak kişilerin bu tip saç ekimlerini tercih etmemelidir. Aynı zamanda vücut kıllarının yapısı, kalınlıkları ve kök modelleri saçlar ile birbirini tutmaz. Bu yüzden de vücut kıllarından yapılan saç ekimlerinde problemli görüntüler ortaya çıkabilmektedir.Vücut kıllarından saç ekimi yapma işlemi rahatlıkla ve kolaylıkla gerçekleştirilebilir ancak alınan riskler hakkında hasta mutlaka önceden bilgilendirilmelidir.

 

 

Saç Ekimi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Saç ekiminin tamamlanma süresi tamamen hastanın ekim yapılacak bölgesinin genişliğine ve ekilecek greft adedine bağlıdır. Bu sayıyı ekim yapılacak alanın genişliğine göre saç ekim uzmanı belirler.Saç ekiminin uygulanma süresinde etkin rol oynayan diğer önemli faktör ise saç ekim uzmanıdır. Saç ekim uzmanının el becerisi, pratiği ve tecrübesi operasyonun süresini belirler. Bazı uzmanlar tek seferde 4500 ve üzeri greft nakletmeyi düşünürken bazıları ise bu operasyonu ikiye bölebilir. Bir seans ortalama 7-8 saat sürmektedir. Bu süreden fazla süren seanslar tercih edilmemelidir. Çünkü saç ekimi yapılırken hastaya lokal anestezi uygulanır. Etkisi bir süre sonra geçen anestezik ilaçlar operasyon uzadığında tekrar hastaya verilmesi gerekeceğinden işlemin daha uzun sürelere sarkıtılması önerilmez. En doğrusu hastanın sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde uzun sürebilecek seansları ikiye bölmektir. Saç ekimi süresi greftlerin sağlığı açısından da önemlidir. Köklerin dışarıda kalma süresi uzadıkça hayatta kalma şansları azalır. Greft alım işleminden sonra köklerin en kısa sürede nakledilmesi operasyonun başarısı açısından son derece önemlidir.

 

 

Saç Ekimi Sonrası Neler Yaşanır?

Saç ekim işlemi hastanın neredeyse bir gününü alır. İşlem tamamen bittikten sonra ekim alanı ve donör bölge sargı bezleriyle kapatılır. Ertesi gün hasta saç ekim merkezine tekrar gelir ve pansuman yaptırır. Pansuman işleminden sonra sargı işlemi yinelenir. Bugüniçinde hasta sadece istirahat eder. Ameliyattan sonra 2. gün pansuman işlemi tekrarlanır. Ancak bu sefer sargı işlemi yapılmaz. Bugünde hasta ve doktor operasyon sonrası süreçle ilgili tekrar bir görüşme yapar. Doktor hastaya 3. gün yapması gereken ilk yıkamayla ilgili ve operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda ayrıntılı bir bilgi aktarımı yapar. Hasta 2. gün de yine evde istirahat eder.3. gün hastanın ilk saç yıkama günüdür. Hasta bu ilk yıkamayı isterse saç ekim merkezine giderek yaptırabilir. Evde yıkama yapılacaksa uzman doktorun verdiği tavsiyeler ve bilgiler doğrultusunda hassasiyetle saç yıkanır. Saç yıkama işlemi bugünden sonra 15. güne kadar her gün 2 kez olarak yinelenir.Saç ekiminin 1. haftasında ekim alanında saçlar kendini gösterir. Yıkamanın da etkisiyle hızla uzayan saçlar hastanın yüzünü kısa süreliğine güldürür çünkü en fazla bir hafta sonra bu yeni saçlar şok dökülme dediğimiz 1 aya yayılan dökülmeyle kaybolur.Saç ekiminde iki hafta sonra saç kökleri yeni kanalcıklarına büyük ölçüde tutunmuşlardır. Hasta bu haftadan itibaren dikkatli olmak şartıyla spor yapabilir ve cinsel hayatına da geri dönebilir. Pek çok yasak bu hafta itibariyle ortadan kalkar ancak hasta ekim bölgesine dışarıdan gelecek zararlarla ilgili her zaman dikkatli olmalıdır.Saç ekiminden 2 ay sonra yer yer saçların çıktığı görülür. Bu aydan itibaren çıkmaya başlayan her saç teli hastanın kalıcı saçlarıdır. Ve her geçen gün sıklaşarak uzamaya devam edecektir.Saç ekiminden sonra ki 6. ayda hasta saçlı görüntüsüne kavuşmaya başlar. Bu aydan itibaren normal saç döngüsüne kavuşan saç oranı %70civarında olacaktır.Saç ekiminden sonra 1. yıl artık saç ekimi sonucunun tam olarak alındığı zamandır. Başarılı bir operasyon geçiren hasta bu günlerde ekilen saçlarının %90’ını görebilmektedir. Kişi bundan sonraki hayatına dökülmeyecek sağlıklı saçlarıyla devam edecektir.

 

 

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Saç ekimi yüksek konsantrasyon, titizlik, emek ve para gerektiren bir işlemdir. Hem uzman hekim hem de hasta açısından çok emek gerektiren bu işlemin sonrası da en az kendisi kadar önem arz eder. Ancak operasyonun sonrasında uyulması gereken kurallar, uzak durulması ve yapılması gereken şeyler tamamen hastanın kendi sorumluluğundadır. Operasyon sonrası hastanın dikkat etmesi gereken noktaları şu şekildedir:Hasta saç ekimi sonrası pansuman günlerini atlamamalıdır.İlk günlerde enfeksiyon riskine karşı çok dikkatli olmalıdır.Sigara kullanmamalı ve alkol almamalıdır.İlaçlarını zamanında ve tam kullanmalıdır.Cinsel aktivitede bulunmamalı, spora da mutlaka ara vermelidir.Saç ekimi alanını şiddetlirüzgar, yağmur, güneş ve tozdan korumalı gerekirse şapka kullanmalıdır.Ameliyat sonrası saç sağlığını destekleyecek bileşenleri içeren yiyecekler tüketmeli ve dengeli beslenmelidir.Kesinlikle kafaya darbe almamalıdır.Saç ekimi bölgesini kesinlikle kaşımamalı ve kabuklanmaya müdahale etmemelidir.

 

 

Saç Ekimi Sonrası Sigara Kullanılır mı?

Saç ekimi sonrası ve öncesi sigara kullanmak ekim işlemini olumsuz etkiler. Kandaki oksijeni azaltan sigara kandan beslenen saç köklerinin yeterince beslenmesini engeller. Dolayısıyla saç ekiminden sonra sigara içildiğinde iyileşmeyi güçleştirir.Aynı zamanda kandaki pıhtılaşma hızını da artırdığından kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyerek köklere giden kan akışını yavaşlatır ve köklerin besinsiz kalmasına neden olur. Bu yüzden operasyondan önce ve sonrası 1 hafta süreyle sigaradan uzak durmak yerinde bir davranış olacaktır.

 

 

Saç Ekimi Sonrası Alkol Alınır mı?

Sigara gibi alkolün de saç ekimi işlemi üzerindeki etkisi olumsuzdur. Alkol kanı incelttiğinden dolayı operasyon esnasında ve sonrasında ki kanama riskini artırır. Aynı zamanda kandaki oksijeni de azalttığından sigarayla aynı etkilere neden olur.Saç ekiminden sonra alkol almak, kafaya alınabilecek darbeler ve bilinçsiz hareketlere neden olabileceğinden uygun olmayacaktır.

 

 

Saç Ekimi Sonrası Hangi Yiyecekler Tüketilmelidir?

Saç ekimi sonrasında hastaya direkt bir yiyecek içecek listesi verilmez. Ancak tüketilen yiyeceklerin içeriğinde saç sağlığına zarar verece maddeler bulunmamalı aksine saç sağlığını destekleyecek mineral ve vitaminler bulunmalıdır.Hasta saç ekiminden sonra vücuda hiçbir yararı olmayan fastfood tipi yiyecekler ve hazmı zor besinler tüketmemelidir. Bu yüzden saç ekiminden sonraki bir hafta boyunca kararında ve dengeli beslenmek önemlidir.Saç sağlığına destek olacak A,C ve E vitaminlerinin, içerisinde folik asit, biotin ve minerallerin bulunduğu yiyeceklerin tüketilmesi son derece sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda ara öğünlerde badem, fındık, fıstık gibi zengin yağlar içeren kuruyemişlerin mutlaka tüketilmesi iyileşme hızı açısından faydalı olacaktır.

Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Nedir?

Saç ekimi sonrasında bir hafta süreyle kabuklanma olur. Bu kabuklanma iyileşme sürecinin bir parçası olup endişe yaratacak bir durum değildir. Kabuklanmanın nedeni iyileşmedir.Vücut yeni kanalcıkların açıldığı ekim bölgesine iyileşmeyi sağlamak için normalden daha fazla kan pompalar. Bu da orada kanın pıhtılaşmasını ve kabuklu bir yara görünümüne ulaşmasına neden olur. Bu kabuklar her yıkama öncesinde iyice yumuşatılıp yıkama esnasında temizlenir.Kabuklanmaları temizlerken son derece dikkatli olunmalı ve kabuklar eller koparılmamalıdır. Yumuşatıcı bir losyonu bolca uygulayarak iyice yumuşatılmalı ve tırnaklanmadan küçük ve yumuşak hareketlerde temizlenmelidir. Kabukların temizlenmesi greftlerin nefes alması açısından çok önemlidir. Oksijen girişi olan greftler daha çabuk iyileşir ve daha sağlıklı saç çıkışı sağlarlar.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Ne kadar Sürer?

Saç ekimi sonrası en kritik zaman ilk 2 haftadır. Bu süre zarfında greftler yeni kanalcıklarına tutunacak ve normal saç döngüsünü yerine getirmeye başlayacaklardır. Aynı zamanda bu süre yasakların da kalktığı, hekimler tarafından ilk iyileşme süresi olarak belirlenen zaman dilimidir.İlk iyileşme süresinden sonra ekim bölgesiyle ilgili hassasiyeti sona erdirmek son derece yanlış olur. Çünkü her saç kökünün adaptasyon süreci farklıdır, tutunamamış greftler var olabileceği gibi hassasiyeti devam eden saç kökleri de var olabilir. Bu yüzden saç ekimi bölgesine en az 1 ay azami hassasiyeti göstermek gerekir. Sonrasında ise 6 aya kadar ekim bölgesini dış etkenlere karşı korumakta fayda vardır.Sonuç olarak tam olarak 6 ay geçmemiş bir saç ekiminde hassasiyetin devam ettiği göz ardı edilmemelidir.

Saç Ekimi Sonrası Saçlar Çıkmaya Ne Zaman Başlar?

Saç ekiminde greftler işlemin her aşamasında çalışır. Bu yüzden de operasyon sonrası ilk hafta içerisinde saçlar kendisini gösterecektir. Ancak bu çıkış saçlar için çok sağlıklı bir büyüme değildir. İşlem gören kökler daha sağlıklı bir uzamaya hazırlanma ve yeni saç üretimleri için hazırlık yapma durumundadır. O yüzden ilk etapta kendisini gösteren saç telleri kabuklanmanın da etkisiyle kırılarak düşer ve bu olaya şok dökülme adı verilir. Şok dökülmeden sonra yeni sağlıklı saç telleri 2. ay ve sonrasında uzamaya başlar. Bu saçların ilklerine göre daha sağlıklı ve güçlü olduğu da apaçık görülecektir. Bu yüzden hastaların saç ekimi sonuçlarını görmek için 2. ay ve 6. aya kadar ki dönemi takip etmeleri gerekmektedir. 6. ay itibariyle saç ekimiyle kazandıkları saçların büyük bir bölümünü gözlemleme şansları olacaktır.

 

Saç Ekimi Sonrası Cinsel İlişki Yasak mıdır?

Cinsel ilişki esnasında kişiler belirli gerilmeler ve kasılmalar yaşarlar. Ayrıca cinsel aktivitelerde çok fazla efor sarf edildiğinden kan akışı hızı neredeyse maksimuma ulaşır. Kandaki bu akış hızı yeni ekilmiş greftlere içeriden basınç uygular. Artan kan akışı ve basıncıyla greftleri yerlerinden oynaması ve kanallarla bağlantılarının kopmasına neden olur. Bu nedenle saç ekiminden sonraki 1 hafta boyunca cinsel aktivitelerden kaçınmak en doğrusu olur. Ayrıca cinsel aktiviteler esnasında oluşan terleme, saç köklerinde hareket ve kaymaya sebep olabilecektir.

 

Saç Ekimi Sonrası Kafaya Darbe Alınırsa Ne Olur?

Saç ekimi sonrası en fazla dikkat edilmesi gereken konu kafaya darbe konusudur. Saç ekiminin ilk günlerinde kafaya alınacak bir darbe saç ekimi sonucunu direk olarak olumsuz etkiler. Alınan darbe sonucunda greftler yerinden oynayabilir ya da çıkabilir.Herhangi bir darbe sonucu zarar gören, kanalıyla bağlantısı kopan greft canlılığını yitirir. Bu durumda ölü bir kök hücreden saç çıkışı beklemek de saçma olur.Saç ekimi sonrası greftlerin tutunma süresi10-12 gündür. Greftlerin neredeyse serbest olarak yaşamını sürdürdüğü ve tutunmaya çalıştığı, özellikle operasyondan sonraki ilk günlerde kafaya alınabilecek herhangi bir baskıdan ve darbeden uzak durmak şarttır.Bir talihsizlik sonucu darbe olayı gerçekleşir ise darbenin greftler üzerindeki etkisini görmek için en az 6 ay beklemek gerekecektir.

 

Saç Ekimi Sonrası Şapka Kullanımı Neden Önerilir?

Saç ekimi işlemi bittikten sonra uzman hekimle yapılan operasyon sonrasıyla ilgili görüşmede şapka kullanımı mutlaka önerilir:Şapka ekim bölgesini rüzgar, güneş, yağmur gibi olumsuz hava şartlarından korur, Şapka ekim bölgesini enfeksiyondan korur, Şapka ekim bölgesini darbelere karşı korur, Şapka ekim bölgesini gereksiz temaslardan korur, Şapka hastanın yaralı kafa görüntüsünü gizlemesine yardımcı olur.Saç ekimi sonrasında kullanılacak şapkanın özellikleri şu şekilde olmalıdır:Hava akışını sağlayabilecek kadar gözenekli olmalıdır.Kafayı sıkmayacak kadar geniş olmalıdır.Ekim bölgesini tamamen kapatmalıdır.Ekim bölgesine temas etmeyecek kadar yüksek olmalıdır.Darbelere dayanıklı olmalıdır.Yumuşak ve pamuklu bir kumaştan yapılmış olmalıdır.

 

Saç Ekimi Sonrası Güneşe Çıkılır mı?

Saç ekimi sonrası ekim bölgesini dış etkenlerden korumak şarttır ve bu etkenlerin arasında güneş ışınları da vardır. Özellikle saç ekiminden sonraki 10-12 gün içerisinde güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalmak greftlere zarar verebilir.Aşırı sıcak saç diplerinde terlemeye neden olabileceğinden de güneş ışınlarından uzak durmakta fayda vardır. Ayrıca güneşe maruz kalan saç ekimi sonrası kızarıklık ve kabuklanmalar kalıcı lekelere de sebep olur. Bu yüzden güneşe çıkarken mutlaka şapka takılması şiddetle tavsiye edilir.

 

Saç Ekimi Sonrası Denize ve Havuza Girilir mi?

Saç ekimi sonrasında havuza ya da denize girmek isteyen hastaların en az 10 gün beklemeleri gerekmektedir. Suyun yaratacağı basınçtan ve greftlerin ıslak kaldıklarında görecekleri zarardan dolayı ilk günlerde havuza ve denize girmek sakıncalıdır.İlk 10 gün ile 2 ay arasında ise deniz ya da havuza girildiğinde kesinlikle dalma aktivitelerinden kaçınılmalı ve kafaya alınabilecek darbelere karşı dikkatli olunmalıdır.

 

Saç Ekimi Sonrası Spor Yapılır mı?

Saç ekimi sonrasında spor aktivitelerine en az 1 hafta boyunca ara vermek gerekir. Çünkü spor aktiviteleri esnasında kan basıncı ve hızı artar. Özellikle kardiyovasküler aktivitelerde kan basıncı çok fazla artacağından greftlerin zarar görmesi çok olasıdır.Yasak dönemleri bittikten sonra ise spor yaparken darbelere karşı dikkat etmeye devam etmek gerekir.

 

Kök Hücre Tedavisiyle Saç Ekimi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Kişinin kendi yağ dokusundan alınan kök hücrelerin ihtiyaç sahibi bölgeye nakliyle gerçekleştirilen kök hücre tedavisi nakledildiği yere canlılık ve yeni hücre üretimi getirir.Kök hücre tedavisi ile saç ekiminde, hastadan belli bir ölçüde yağ dokusu ve kan alınır. Kandan elde edilen PRP ve yağ dokusundan elde edilen kök hücreler ile belli vitamin, mineral ve ilaçlar birleştirilerek bir solüsyon oluşturulur. Bu solüsyon saç ekimi öncesinde ekim yapılacak bölgeye enjekte edilir. Bu aşamada deri şişerek ekim işlemine hazırlanırken bir yandan da kök hücreler çalışmaya başlar.Kök hücreler nakledildikleri yerdeki zayıf hücreleri yenilerler ve çevrelerindeki sağlıklı hücreleri klonlayarak yeni hücre üretimini sağlarlar. Bu durumda saç ekiminde de canlı hücreler artar böylece iyileşme ve tutunma hızlanır.Kök hücre tedavisi sayesinde yeni çıkacak saçlar da son derece sağlıklı ve güçlü olacaktır.

 

Saç Ekimi Ağrılı Bir Operasyon mudur?

Saç ekimi ağrılı bir işlem değildir çünkü saç ekimi lokal anestezi altındaki hastalara uygulanır. Saç ekim operasyonu uzun sürecek ise lokal anestezinin etkisi azaldığında duyulan kısa bir ağrı söz konusu olabilir. Ancak yeniden verilecek anestezik ilaç ile bu durum sona erer.

 

Saç Ekimi Sonrası Kanama Olur mu?

Saç ekimi tıbbi bir operasyondur ve işlem sırasında kanama yaşanması çok normaldir. Ancak operasyon sonrası ciddi bir kanama genelde görülmez.Saç ekimi sonrasında kanamanın gelişmesi hastanın kan akış hızına ve kanın inceliğine bağlıdır. Hastada kan pıhtılaşması problemi var ise operasyondan önce bu durum mutlaka değerlendirilmelidir. Eğer hasta kan inceltici ilaçlar kullanıyor ise bu ilaca operasyondan önce ve sonraki 1 hafta süreyle ara verilmelidir.Sonuç olarak saç ekimi sonrasında görülen küçük kanamalar normal olarak değerlendirilir. Bu tip normal kanamalarda kan kesinlikle silinmemelidir. Kanı durdurmak için saç derisine baskıuygulanmamalıdır. Bu tip hareketler greftlere zarar verebilir. Kanama ciddi boyutlara ulaşmış ise en kısa sürede saç ekim uzmanına durum bildirilmelidir.

 

Saç Ekimi Sonrası Tekrar Dökülme Olur mu?

Saç ekimi sonrasında ekilen saçlarda kesinlikle dökülme olmaz. Çünkü ekimi yapılacak greftler en sağlıklı ve güçlü saç köklerinin bulunduğu ense bölgesinden alınır. Çok geniş boyutlarda kellik yaşayan kişilerde bile ense bölgesindeki saçlar dökülmez. Bunun sebebi bu bölgedeki saç köklerinin dökülmeye çok daha fazla dirençli olmasıdır.Saç ekimi sonrasında yaşanan, 15. günde başlayıp 1 aya yayılan ve ekimi yapılan saçların %85’inin kaybedildiği şok dökülme diye adlandırılan bir dökülme tipinin varlığı göz ardı edilemez. Ancak bu gerçek bir dökülme değil kırılmadır. Bu yüzden şok dökülme gerçek anlamda bir saç dökülmesi sayılamaz.

 

Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme Nedir?

Saç ekiminden sonra ekim yapılan kanalcıklara vücut tarafından daha fazla kan pompalanır. Bunun amacı iyileşmeyi ve hücre yenilemesini hızlandırmaktır. Bu fazla pompalanan kan ise ekim bölgesinde kabuklanmaya neden olur.Canlı saç kökleri ekim işlemi boyunca da canlılıklarını korurlar ve saç uzatmaya devam ederler. Saç ekiminden sonraki ilk haftada bu uzama görünür hale gelir. Ancak bu yeni saçlar kabuklanmanın etkisiyle kırılır ve dökülür. İşte bu dökülmeye şok dökülme adı verilir.Şok dökülme saç ekimin iyileşme sürecinde normal görünen bir durumdur. Şok dökülme ile kaybedilen saçlar yeni çıkacak sağlıklı saçların habercisidir.Şok dökülme saç ekimi yaptıran hastaların neredeyse tamamında görülür.

 

Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter?

Saç ekimi sonrası şok dökülme 2. haftayla birlikte başlar ve genelde 1 aya kadar yayılır. Bir aylık dökülme süresinden sonra saç ekiminde ekilen saçların %85’i kaybedilmiş olur. Sonrasında hemen yeniden saç çıkışı başlar.Saçlar 2. aydan itibaren yeniden uzamaya başlar ancak hepsi aynı anda uzamaz. Çünkü her saç telinin saç döngüsü süresi ve uzama hızı farklılık gösterir. Ancak 6. ayda saçlı görünüm ortaya çıkar ve 1 yılda ekilen tüm saçların çıkışı tamamlanmış olur.

 

Saç Ekimi Sonrası İlk Banyo Ne Zaman Yapılır?

Saç ekimi sonrasında ilk banyo 2. gün yapılabilir. Ancak ekim alanına kesinlikle su teması olmamalıdır. Çünkü greftler henüz yıkama için uygun değildir. Banyo yapmak isteye hastalar sadece vücutlarını yıkayacak şekilde, başlarına su temas ettirmeden, buharlaşma ve nemlenme yaratacak kadar uzun sürdürmeden kısa bir duş alabilirler. Ancak kafalarını yıkayamazlar.Saç ekiminden sonra ilk saç yıkama ise büyük bir hassasiyetle yapılmalıdır. Operasyon sonrası 3. günde yapılması gereken bu yıkama esnasında greftler zarar görebileceğinden, saç ekim merkezlerinde yapılması önerilir.

 

Saç Ekimi Sonrası Hangi Şampuan Kullanılmalıdır?

Saç ekiminden sonra ilk yıkamada ve sonraki seri yıkamalarda kullanılacak şampuan önemlidir. Şampuan seçiminizi yaparken kolay ve bol köpüren, yumuşak jel formda bir şampuan seçmek yeterli olacaktır. Sağlıklı olması açısından bebek şampuanı kullanmak uygun olabilir.Saç ekimi sonrası ilk yıkamada önemli olan başka bir ürün ise kabukları yumuşatmak için kullanılacak losyondur. Bu iş için de uzmanın önerdiği yumuşatıcı losyon kullanılabilir.