CİLT UYGULAMALARI

A- CİLT GENÇLEŞTİRME

a- Mezoterapi

Mezoterapi Nedir, Hangi Sorunların Tedavisinde Kullanılır?
Mezoterapi, derinin dermis ve alt tabakasına vitamin ve mineral destekli veya bitkisel kökenli ilaçların enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen işlemdir. Bu uygulama, pek çok tıbbi sorun için bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Mezoterapiyle problemli alana doğrudan müdahale edilmekte ve problem daha etkin şekilde çözülebilmektedir.Mezoterapi uygulamasında kullanılan ilaçların içinde vitamin ve minerallerin yanı sıra; bitkisel maddeler, hormonlar, enzimler ve hücre yapımı için gerekli olan yapıtaşları bulunmaktadır. Uygulamadaki prensip, odaklanılan bölgeye yüksek dozdaki ilaçları az bir uygulamayla vermektir. Bu sayede verilen ilaç dolaşım yoluyla etki etmeyeceği için vücuda dağılmayacak ve bir yan etkiye sebep olmayacaktır. Mezoterapiyle, cildin altında kollajenve elastin gibi deriye canlılık ve gerginlik veren maddelerde artış ve bunların sentezinde uyarılma sağlanmaktadır. Buna ek olarak, uygulamayla bölgedeki kan dolaşımında, lenfatik dolaşımda ve immün sistemde düzelme mümkün olmaktadır.Uygulamanın kozmetik dermatolojide en çok kullanıldığı yerler şunlardır:Saç Dökülmesi ve tedavisi, Cilt gençleştirme, Deri yaşlanması ve sarkması, Selülit, Bölgesel Zayıflama, Gözaltı morlukları ve torbaları, Spor yaralanmaları, Akut ve kronik ağrılar, Deri çatlakları.

Selülit Mezoterapisi

Kadınlarda rastlanan selülit, mezoterapi tedavisiyle giderilmektedir. İnce uçlu iğneler ile cildin dermis tabakasının altına yağ dokusu içine enjekte edilen ilaçlar, selülit bulunan bölgedeki kan dolaşımıyla lenfatik dolaşımı düzenlemekte, yağ birikimlerini çözmekte ve sertleşmiş dokuyu düzeltmektedir. Böylece selülit görünümünde azalma elde edilebilmektedir.

Mezoterapide En Sık Kullanılan Ürünler Nelerdir?

Yaşanan sorunlara bağlı olarak sistemik bir etki oluşturmadan ve maksimum fayda sağlamak için küçük miktardaki ilaçlar mikroenjeksiyon yöntemiyle istenilen alana enjekte edilmektedir.Mezoterapide en çok aşağıdaki ürünler kullanılmaktadır:Fosfatidil kolin (yağ eriticidir), Organik silisyum (kollajen üretimini artırıcı ve uyarıcı), CRP-100 (hücre uyarıcı ve kollajen artırıcı), Hyalüronik asit (nemlendirici ve yumuşatıcı), Anti-oksidanlar(pirüvat, glikolik asit, askorbik asit, glutatyon), Kıl büyümesini uyaranlar (buflomedil, minoksidil, EDTA, finasterid), Vitaminler (C vit; Leke tedavisinde kullanılır. Antioksidan etkisi vardır. Kollajen-elastinuyarımını artırır.)Biotin (H vitamini); Saç dökülmesinde etkilidir), Mineraller (Bakır, peptid gibi mineraller deri elastikiyetini arttırırlar)

Mezoterapi Kimlere Yapılmaz?

Uygulama bazı özel durumları olan kişilere yapılmaz: Kalp ve böbrek yetmezliği bulunanlara, Diyabet rahatsızlığı olanlara, Gebe olan ve emziren kadınlara, Geçirilmiş beyin ve damar hastalığı olanlara, Felç geçirenlere, Kanser tedavisi görenlere ya da kanser hikayesi olanlara, Uygulanan ilaçlara alerjisi olanlara ve Kan pıhtılaşması tehlikesi bulunanlara mezoterapi uygulaması yapılmamaktadır.

Mezoterapinin Yan Etkileri Var mıdır?

Mezoterapinin ciddi ve yaşama direkt olarak etkide bulunacak bir yan etkisi yoktur. Fakat uygulamayı alan kişilerin özel durumlarına göre bazı yan etkiler söz konusu olabilir: Enfeksiyon yerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, ağrı ya da alerjik reaksiyonlar, Ürtiker (kurdeşen), Enjeksiyon yerinde sonradan oluşabilecek renk kaybı ya da koyulaşması, Enjeksiyon yerinde deri atrofisi (incelmesi), Enjeksiyon yerinde enfeksiyon ve granülomatöz lezyonlar (kitle, şişlik), Pannikülit (yağ dokusu iltihabı), Yağ nekrozu, Ekimoz (morarma).

Mezoterapi Kaç Seans Uygulanır ve Seans Aralıkları Ne Kadardır?
Uygulama, endikasyonuna göre değişmekle birlikte genel olarak 4 ile 6 seans arasında uygulanmaktadır. Seans aralıkları ise 1 ya da 2 hafta olmaktadır. Uygulamanın tekrarlanma sıklığı soruna bağlı olarak değişmektedir. Anti-aging uygulamaları için yapılan mezoterapi her yıl tekrarlanabilirken selülit ve saç dökülmesi gibi şikayetlerde ise problem yeniden yaşanırsa uygulama tekrarlanmaktadır. Uygulamanın ardından sonucun alınması, hastanın durumuna göre değişmektedir. Hastanın yaşı, problemin büyüklüğü ve cildin yapısına göre maksimum 2. ya da 3. seansta arzu edilen sonuçlar alınmaya başlanır.

 

Mezoterapi Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uygulamanın istenen sonucu vermesi ve yan etkilerde kaçınmak için bazı önlemler almak gerekmektedir. Bu önlemler, tedavinin başarısı için oldukça önemlidir: Seansların öncesinde ve sonrasında aspirin gibi kanın sulanmasına neden olacak ilaçlar kullanılmamalıdır, Uygulama bölgesi, 3-4 saat suyla temas etmemelidir, Seansın ardından dar giysiler kullanılmamalıdır ve Seanstan sonraki 48 saat boyunca zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır.

b- PRP tedavisi

PRP tedavisi, farklı cilt sorunları için tercih edilen bir uygulamadır. PRP sözcüğünün açılımı PlateletRichPlasma, yani “Platelet yönünden zengin plazma sıvısı”dır. Hastadan alınan ortalama 20cc kadar kanı, özel bir santrifüj cihazı ile platelet hücrelerinden zengin plazma haline getirilir.
PRP tedavisi ile ciltte gençleşme kaydedilir. Platelet, hücreleri dokuyu tedavi etmekte ve bir bakıma kök hücre görevi görmektedir. Kişinin kanından alınan ve ayrıştırılan plazma sıvısı, yaklaşık 2cc kadardır. Platelet hücreleri bakımından zengin plazma sıvısı, mevcut sorunların çözümü için hedeflenen bölgeye enjekte edilmektedir.

c-Dermapen Uygulaması

Dermapen uygulaması nedir?

Bu uygulama cilt üzerindeki yaşlanma etkisini ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen uygulamalardan biridir. Dermapen, farklı uzunlukta mikro iğnelerin yerleştirildiği bir el aparatı ile uygulanır. Uygun kişilerde yapıldığında başarılı sonuçlar veren bir yöntem olan dermapenle birlikte deriniz sıkılaşır, ince çizgiler azalır, gevşeme ve çatlak sorunları azalır. Bunun yanı sıra, akneye bağlı izlerin hafifletilmesinde de kullanılabilir. Yüzün farklı bölgeleri için kullanılan iğnenin uzunluğu değişir. Gözaltlarında 0,5 mm kullanılırken yanaklarda 1,5 mm iğne kullanılabilir.Dermapen ile yapılan mikroiğneleme yüzde kollajen oluşumunu uyarır.Ayrıca saç dökülmesi için de dermapen uygulaması yapılabilir. Kadın veya erkeklerde saç dökülmesi için yaptığımız PRP veya mezoterapi uygulamasından önce dermapen ile saçlı deride mikro hasar oluşturulup üzerine mezoterapi solüsyonu veya PRP uygulanır. Bu şekilde uygulama PRP ve mezoterapinin etkinliğini arttırılır.

Dermapen Uygulaması Nasıl Yapılır?

Mikro iğneleme ile deride canlanma ve yenilenme elde dilebilir. Cildin ölü tabakalarından arınmasını sağlayan dermapen şu şekilde uygulanır:İlk önce, uygulamanın gerçekleştirileceği bölge makyaj, yağ ve kirlerden temizlenir. Daha sonra bölge anestezik krem ile uyuşturulur.Ardından, dermapen cihazıyla bölgeye atışlar yapılır. Mikro iğneler ile dermapen cihazı cildin alt kısımlarına etkide bulunur, cildin üzerinde çok küçük delikler açar.Yüzde nemlendirici ve yenileyici ürünler sürülerek açılan mikro kanallardan deri altına geçmesi sağlanır. İşlem süresi, uygulamanın yapılacağı alana göre değişse de genel olarak 15 dakikadır.

d- Cilt Bakımı

Cilt bakımı için evimizde doğal olarak uygulamaya çalıştığımız teknikler çoğu zaman yeterli olmaz.

 

Klasik Cilt Bakımı
Günlük cilt bakımı olarak adlandıracağımız bu cilt bakımı cildinizin durumuna göre uygun cilt bakım malzemeleri ile yapacağınız bakımdır. Bu bakım cildinizdeki nem oranını ayarlar, siyah nokta, sivilce ve akneleri engeller. Cilt bakımı yaparken ilk dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi, cilt tipidir. Uygulanan cilt bakımı, cilt tipine uygun olarak yapılmalıdır. Aksi takdirde yapılan cilt bakımı beklenmeyen sonuçlar almanıza neden olabilir. Kullanılan ürünler dışında, genel olarak her cilt için günlük hayatınızda yapmanız gerekenlerden biri en az iki litre suyu gün içerisinde tüketmektir. Cildin aşırı güneş ışınlarından korunması, uyumadan önce yüzünüzdeki makyajın temizlenmesi ve kalitesiz makyaj ürünlerinin kullanılmaması, yine genel olarak yapılması gerekenler arasındadır. Bunların dışında cilt tipinize uygun cilt bakım malzemeleriyle bakımınızı destekleyebilirsiniz. Nemlendirici kremlerle, cildinizin nem oranına dikkat etmeniz gerekmektedir. Günlük olarak yatmadan önce yapılan cilt temizliği, cildinizde oluşan siyah nokta ve sivilceleri büyük oranda önlemektedir.

 

Yağlı Ciltlere Özel Yoğun Cilt Bakımı
Cildi arındırarak akne oluşmasını da engelleyen bu cilt bakımı, cildin yağ dengesini sağlar ve cildi daha mat bir görüntüye kavuşturur. Yağlı ve akneye yatkın ciltlerde uygulanan bu cilt bakımı aynı zamanda gözenekleri sıkılaştırır.

 

Karma Ciltlere Özel Yoğun Cilt Bakımı
Karma ciltler bakımı en zor olan cilt tipidir. Çünkü yüzde T bölgesi yağlı iken yanaklar kurudur. Bu nedenle bu cilt bakımında bu bölgelere özel ürünler kullanılır. Bu cilt bakımını düzenli olarak yaptıran kişilerde cilt tonunun dengelendiği, daha sağlıklı ve eşit bir cilde kavuştukları görülür.

 

Akneye Yatkın Ciltlere Özel Bakımı
Stres ve düzensiz beslenmeden kaynaklanan akne sorunlarına çözüm olan bu bakımda cilt derinlemesine temizlenir ve cildin pH dengesi sağlanır. Gözenekler sıkılaştırılarak bakımdan sonra hem ferah ve canlı bir cilt görülürken akne oluşması da engellenmiş olur.

 

Nemlendirici Cilt Bakımı
Hyalüronik asit içerikli jel, serum ve kremlerin kullanıldığı bu bakım, cildin ışıltısını yeniden kazanmasına yardımcı olur. Cildi dengeler, ciddi şekilde nemlendirir ve besler. Öncesinde yapılan derin temizlik sayesinde de cilt bakımı sonrası çok ferah bir his gözlemlenir.

 

Ton Açıcı ve Beyazlatıcı Bakımı
Cilt tonu açıcı ve beyazlatıcı etkisi olan özel bir bakımdır. Özellikle ciltte oluşan koyu renk değişimlerinin düzeltilmesine yardımcı olur ve aynı zamanda genel olarak ciltte total bir beyazlama sağlar. Cilt tonu dengelendiği ve gözenekler de sıkılaştığı için cildin ışıltısı artar.

 

Kırışık Önleyici Bakım
Uzmanlara göre 30’lu yaşların başından itibaren yaşlanmanın etkileri cildimizde görülmeye başlar. Henüz bir kırışıklığı olmayanlar dahi düzenli olarak “kırışıklık önleyici bakımı” yaptırmalıdır. Argan ve hyalüronik asit içerikli ürünler sayesinde zamanın olumsuz etkilerinden uzaklaştıran, gençleştirici anti-aging özellikli bir bakımdır. Yaşlanmayı engelleyici bu bakımın diğer bir özelliği de uygulandıktan sonra cildi nemlendirerek sağlıklı ve ışıltılı bir görünüm vermesidir.

 

Profesyonel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Profesyonel cilt bakımı kliniklerde yapılan özel cilt bakımlarıdır.Profesyonel cilt bakımının günlük bakımdan farkı, uzman kişi tarafından cilt problemlerinin çözümüne yönelik olarak yapılması ve bakım için kullanılan özel aletler ve ürünlerdir. Profesyonel cilt bakımı cilt bakımı bütün gözeneklerinizi temizler ve cilt sağlığınız için önemlidir.Profesyonel cilt bakımıiçin öncelikle uzman kişi cilt tipinizi analiz eder. Cilt tipi belirlendikten sonra uygun bakım malzemeleri belirlenir. Profesyonel cilt bakımında en önemli şeylerin başında cilt tipine uygun ürünlerin kullanımı gelir. Profesyonel cilt bakımı için sırasıyla şu işlemler yapılır: Cilt temizlenmesi ve kalıntılardan arındırılması için tonik sürülmesi, Peeling, Buhar banyosu, Siyah nokta ve deri altındaki küçük yağ bezelerinin yok edilmesi, İkinci tonik uygulaması ile cilt üzerinin arındırılması, Jel uygulaması, Cilde yüksek frekans verilmesi, Maske aşaması, Maskenin temizlenmesi, özel ürünlerle masaj ve nemlendirici ile medikal cilt bakımının sonlanması.Bu aşamalar sırasıyla uzman kişi tarafından uygun ürünlerle yapılır. Düzenli şekilde medikal cilt bakımı yaptırmak, cilt sağlığınız için önemlidir ve sarkmayı geciktirir, ince çizgi oluşumlarını engeller, cildin dengelenmesini ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Cilt dış faktörlere maruz kalsa da kötü derecede etkilenmez.

 

Cihazlarla Cilt Bakımı
Medikal cilt bakımı 2 saat süren bir uygulamadır. Cilt analizini takiben bakımda yapılacak olanlar belirlenir.Uygun bir temizleyici ile cilt temizlenir ve peeling yöntemi ile de ölü tabakalar uzaklaştırılır. Daha sonra cilde buhar verilerek gözenekler açılır, siyah nokta ve yağ butonları ciltten temizlenir. Sonraki aşamada yüksek frekans cihazı ile dezenfeksiyon yapılır ve cilt hassasiyeti giderilir.Tonik uygulanmasından sonra yüz masajı yapılarak kişi rahatlatılır. Cildin gereksinimine göre yüze değişik serumlar ve maskeler de uygulanabilir. Bakım sonunda tonikleme ve nemlendirme işlemi yapılarak, medikal cilt bakımı sonlandırılır. Medikal cilt bakımı, cildi dış etkenlere ve yılların oluşturacağı yıpranmaya karşı korumak için ayda bir yapılmalıdır. Düzenli cilt bakımı sayesinde şu sonuçlar elde edilir: Cilt yüzeyindeki ölü hücreler, makyaj artıkları, kir, yağ temizlenir, hücreler yenilenir. Cilde kaybolan nemi yeniden kazandırılır. Cilt bakımı ürünlerinin daha iyi ve etkili emilimi sağlar. Cilt yüzeyindeki cildin canlılığını kapatan lekelenmelerin rengi açılır. Metabolizmayı dengeler, cildin oksijenlenmesini artırır. Nemi gözenekler vasıtasıyla depolar. Lifting etkisi yaparak sıkılaşma ve daha genç görüntü sağlar. Ciltteki ölü hücreleri atarak, canlı hücrelerin cilt yüzeyine çıkmasına yardımcı olur.

 

Cilt Maskesi Çeşitleri
Cildin üzerini tamamen örterek kısa sürede daha etkin bir bakım yapılması amaçlanır. Maske uygulaması öncesinde veyasonrasında, uygulanan maskenin özelliğine göre başka bakım ürünleri ile cilt desteklenir. Maskeler daha yoğun etkiyi kısa sürede göstermek üzere ve genellikle haftada bir kez uygulanmak üzere hazırlanmış bakım uygulamalarıdır. Farklı amaçlarla kullanılan ve farklı uygulama şekillerine sahip olan cilt bakım maskeleri mevcuttur.

 

Karma Cilt İçin Maske
Karma cilt alın, burun ve çene bölgesinde yoğun yağlanma görülen cilt tipidir. Karma cilt için hazırlanan maskelerde bu özelliğe dikkat edilmeli, gerekiyorsa “T bölgesi” olarak bilinen bu bölgeye ayrı maske uygulanmalıdır. Cildi nem dengesine kavuşturan nemlendiricilerle cilt maskesi desteklenmelidir.

 

Yağlı Ciltler İçin Maske
Parlak ve yağlı bir görünüme sahip olan bu cilt tipinde gözenekler açık ve akneyle doludur. Sivilce ve siyah nokta bu cilt tipinde en yaygın görülen cilt sorunudur. Yağlı cilt için maske tercih ederken gözenek temizliği göz önünde bulundurulmalı, gözenekleri küçülten maskeler tercih edilmelidir. Maske sonrası su bazlı hafif nemlendiriciler ile cilt bakımı desteklenmelidir.

 

Kuru Ciltler İçin Maske
Bu cilt tipinde gözenekler kapalı, görüntü kuru ve mattır. Pul şeklinde dökülmelerin de görülebildiği bu cilt tipi için maske seçerken cildi besleyen ürünlere ağırlık verilmelidir. Cildin nem seviyesini arttıran ürünlerle cildin gerginliği ve kuruluğu giderilir.

 

Kırışıklıklar İçin Maske
Yaşlanmaya, çevresel etkenlere, genetik faktörlere bağlı olarak gelişebilen cilt kırışıklıkları en yaygın cilt sorunlarından biridir. Cilt kırışıklıklarını gidermek, kırışıklığın bulunduğu bölgede tazelenme ve yenilenme sağlamak için besleyici cilt maskeleri tercih edilir.

 

Sivilce ve Akneler İçin Maske
En yaygın cilt problemlerinden biri olan sivilce ve akneler için gözenekleri temizleyip sıkılaştıran ve akne oluşumunu engelleyen maskeler tercih edilmelidir.

 

Cilt Lekeleri İçin Maske
Özellikle yaz aylarında görülen güneş ışınlarını etkisiyle oluşan cilt lekelerin gidermek için de cilt maskelerinden faydalanılabilir.

 

Kuruyan ve Sertleşen Maske
Genelde sebum emici, arındırıcı ve detoks amaçlı kullanılan maskeler bu şekilde uygulanır. Maske temiz cilt üzerine uygulanır ve 10 dakika boyunca kurumaya bırakılır. Maske kururken ciltteki istenmeyen maddeleri emer ve cildi arındırmaya yardımcı olur. Bu tip maskelerde genelde termal-doğal çamur, kil benzeri maddeler, kükürt gibi bileşenler, bazı bitkisel özler ve yağlar ve aktif maddeler kullanılır. Kuruyan maskeleri temizlerken cildi tahriş etmemek için tekrar ıslatıp krem haline gelmesi sağlanır ve yavaş hareketler ile durulanarak arındırılır. Bazı maskeler ise kuruduktan sonra elastik bir hal alır ve ciltten soyularak uzaklaştırılabilir.

 

Cilt Üzerine Tabaka Halinde Uygulanıp Emilen Kremsi Maske
Bu tip maskelerin çoğunda sürülen jel ya da kremsi maskenin emilmesi beklenir. 10 dakikalık süre sonunda cilt yüzeyinde kalan maske yumuşak hareketler ile cilde yedirilir ve en son kalan kısım bir makyaj pamuğu ile alınır. Bu yöntemle uygulanan maskeler çoğunlukla nemlendirici özellikte maskelerdir. Bu maskeler sertleşmezler. Bu tip maskelerin bir kısmı ise uygulama ardından yeterli süre beklendikten sonra durulanarak uzaklaştırılır. (Nemlendirici, hassasiyet giderici, detoks ve anti-age maskeler genelde bu formda olur)

 

Yaprak Maske
Bu tip maskeler ise pamuk ya da selüloz gibi yapraksı maddeye yüz, boyun ya da dekolte bölgesine uygun şekiller verildikten sonra uygulanmak istenen maddenin bu yaprağa emdirilmesi ile hazırlanır. Maske uygulama alanına yerleştirilir ve kullanma tarifindeki süre kadar bekletilir. Maskenin içeriğine göre durulanır ya da kalan miktar ciltte bırakılabilir.